Organyà és una localitat de l’Alt Urgell que té poc més de mil habitants. La vila va ser un nucli important a l’edat mitjana, com ho demostra la muralla que l’encerclava i l’establiment d’un monestir amb la corresponent església, Santa Maria. Però el que ha donat renom a la vila no ha estat el seu passat medieval sinó el fet que l’any 1904, un historiador, Joaquim Miret Sans, va descobrir entre els papers de la rectoria de l’església un document religiós conegut com “Homilies d’Organyà” que es considera el text literari més antic en llengua catalana.
Per commemorar-ho, i aprofitant el fet de la celebració dels 800 anys d’antiguitat del document, s’ha muntat una exposició permanent sobre les Homilies en l’edifici de planta circular que també acull l’oficina de turisme del poble.
A l’exposició s’hi pot observar: un plafó amb un esquema de l’evolució de les llengües; mostres d’objectes, el nom dels quals s’han incorporat al català procedents d’altres idiomes (raïm, arròs, lloses…); una talla de fusta d’un sant Crist originari de l’església parroquial; restes d’un dels finestrals del monestir; unes maquetes sobre l’evolució arquitectònica de l’església de Santa Maria d’Organyà; fotografies ampliades de les pàgines de les Homilies; la reconstrucció d’un escriptori medieval i un text sobre la vida de l’estudiós Miret Sans (1858-1919).